Welkom op het extranet van de Cluster Staal van PROCERTUS.
Binnen de Cluster Staal komen volgende producten aan bod:
- het betonstaal (fabrikanten en dienstverleners (distributeurs));
- het voorspanstaal (fabrikanten);
- stalen bouwmaterialen, bouwelementen en opleggingen (fabrikanten en dienstverleners (distributeurs));
- stalen, aluminium en composiet lichtmasten en de verticale verkeerstekens (fabrikanten en dienstverleners (distributeurs)).
Voor deze producten wordt een certificatie georganiseerd op basis van het BENOR-systeem, het CE-systeem of het PROCERTUS-merk.
Het certificaat bevestigd dat de werking van de onderneming beantwoordt aan een geheel aan regels die vastgelegd zijn in het certificatieschema.
In het geval van het BENOR-merk of het PROCERTUS-merk worden die regels toegespitst op de geschiktheid voor het gebruik van een product of dienst. De certificaathouder gebruikt het merk op zijn leverbonnen om dit aan de gebruikers te bevestigen.
De CE-certificatie daarentegen vloeit voort uit de wettelijke verplichting voor een fabrikant om over een certificaat te beschikken alvorens zijn product op de markt te mogen brengen in de Europese Unie.
HISTORIEK
Sinds de fusie van BE-CERT, PROBETON en OCAB-OCBS op 1 april 2024 worden de diensten van OCAB-OCBS onverminderd verzorgt vanuit de cluster Staal van PROCERTUS.
De vzw OCBS (Organisme voor de Controle van gewapend BetonStaal) of OCAB (Organisation pour le Contrôle des aciers pour Béton Armé) werd in 1977 opgericht door haar stichtende leden bestaande uit overheidsinstanties, producenten en vertegenwoordigers van expertengroepen. Doorheen haar geschiedenis heeft OCAB-OCBS dit consensusmodel tussen alle belangengroepen in stand gehouden en verder uitgebouwd.
In eerste instantie betrof de activiteit enkel de BENOR-certificatie maar na de publicatie van de bouwproductenrichtlijn 89/106/EEG werd OCAB-OCBS ook genotificeerd als aangemelde instantie voor de organisatie van de certificatie in dit kader.
ORGANISATIE VAN DE CLUSTER STAAL
De algemene werking van de cluster staal wordt vastgelegd in het algemeen reglement ARG (Algemeen Reglement – Règlement Général).
Het toezicht op de toepassing van de certificatieschema’s en de opstelling van de certificatieregels en de bijhorende technische specificaties wordt toevertrouwd aan 2 sectorale commissies (SC) waarin vertegenwoordigers van de verschillende belangengroepen zetelen:
- Sectorale commissie (SC1) 'betonstaal en voorspanstaal'
- Sectorale commissie (SC2) 'stalen bouwmaterialen, bouwelementen en opleggingen, en lichtmasten en verticale verkeerstekens'
De belangengroepen bestaan uit publieke en private gebruikers van de producten, de fabrikanten en dienstverleners (distributeurs van de producten), en de experten in het domein. Een voorzitter wordt bij voorkeur gekozen uit de publieke gebruikers en een ondervoorzitter uit de fabrikanten.
Concrete beslissingen in verband met de certificatie van een welbepaald dossier worden genomen door een Certificatiecomité bestaande uit een aantal personeelsleden van de certificatie-instelling PROCERTUS.
Het Certificatiecomité is bevoegd voor:
- de lopende certificatiebeslissingen (toekenning, beëindiging, opschorting op verzoek van de certificaathouder);
- de bepaling van sancties tegen de gebruikers;
Hiervoor laat dit Comité zich stelselmatig bijstaan door een Commissie Technisch Advies waarin de gebruikers van de producten zetelen die hierdoor een bindend advies kunnen formuleren.
Het eigenlijke toezicht bij de certificaathouders wordt uitgevoerd door de keuringsinstellingen die hiertoe een overeenkomst hebben afgesloten met de certificatie-instelling. Zij krijgen de opdracht alle taken uit te voeren die betrekking hebben op:
- het voorafgaandelijk onderzoek van de aanvrager
- de regelmatige controles bij de certificaathouder.
De keuringsinstellingen maken hun dossier voor beslissing over aan het Certificatie Comité.