ACTIVITEITEN VAN DE CLUSTER STAAL

Gebruik van het BENOR-merk

Door het BENOR-merk te gebruiken wordt bevestigd dat een product of dienst voldoet aan een technisch referentiekader voor kwaliteit dat is goedgekeurd door alle partijen die betrokken zijn bij het product of die dienst en wordt uitgewerkt in documenten die Prescriptions Techniques – Technische Voorschriften (PTV) worden genoemd.

Deze bevestiging vindt plaats op basis van een continu toezicht op alle stappen van het productieproces en bij alle relevante partijen. Enkel het gebruik van het BENOR-merk op de eigen leverbon van de leverancier samen met de geldigheid van het certificaat, kunnen hiervan een geldig bewijs vormen.

Het BENOR-merk wordt beheerd door een onafhankelijke vzw BENOR, de vereniging voor het beheer van het BENOR-merk. Deze vereniging bestaat uit alle belanghebbenden bij de producten en diensten waarop zij betrekking heeft, zowel publieke als private gebruikers, fabrikanten, dienstverleners en experten.

De vzw BENOR heeft PROCERTUS aangeduid als Sectorale Organisatie om het BENOR-merk te beheren in zijn sector.

PROCERTUS is ook de certificatie-instelling die instaat voor het dagelijks beheer van de certificatie en toezicht op het gebruik van het merk voor staal voor gewapend en voorgespannen beton.

Implicatie

De toelating tot gebruik van het BENOR-merk is altijd gebaseerd op de certificatie van producten of diensten. Dit betekent dat:

  • De fabrikant van het product of de aanbieder van de dienst garandeert dat zijn product of dienst aan de eisen blijft voldoen, op basis van zelfcontrole door de industrie of de sector.
  • Op basis van een periodieke externe controle bevestigt de certificatie-instelling het bestaan van een voldoende mate van vertrouwen in het vermogen van de fabrikant of de dienstverlener om de kwaliteit van zijn product te garanderen. Het BENOR-certificaat wordt afgeleverd als bewijs hiervan.

De productiecontrole van de fabrikant heeft betrekking op de gebruikte grondstoffen, het productieproces zelf en het geleverde product. Ook de meet- en testapparatuur van de producten maakt deel uit van deze controle.

Het doel van de periodieke externe controle is de geldigheid en de betrouwbaarheid van de door de fabrikant uitgevoerde zelfcontrole te beoordelen. Ter bevestiging hiervan worden monsters genomen voor onderzoek in een extern laboratorium.

De inhoud en organisatie van de zelfcontrole van de fabrikant of dienstverlener, evenals de externe keuring en de proeven zijn beschreven in een BENOR-reglement Bijzonder Reglement – Règlement Particulier (BRP) en verder uitgewerkt voor elk product of dienst in het ToepassingsReglement – Règlement d'Application (TRA).

De toekenning van een toelating tot het gebruik van het BENOR-merk gaat altijd gepaard met een certificaat. Dit document bevat alle relevante informatie over de houder van het merk en het product.

CE-certificatie

PROCERTUS werd door de Belgische Staat erkend als aangemelde instelling voor het uitvoeren van taken in het kader van de Europese Verordening (EU) 305/2011 en is in die hoedanigheid bij de Europese Commissie geregistreerd onder notificatienummer 0965 voor volgende producten, verder aangeduid als betrokken producten:

  • Staal voor beton volgens mandaat M/115, geharmoniseerde normen van de reeksen EN 10080 en EN 10138 (systeem 1+),
  • Bouwstaal volgens mandaat M/120, geharmoniseerde normen van de reeks EN 10025 en EN 10088-4 (systeem 2+),
  • Lichtmasten voor openbare verlichting volgens mandaat M/111, geharmoniseerde normen van de reeks EN 40 (systeem 1),
  • Vast opgestelde, verticale verkeerstekens volgens mandaat M/111, geharmoniseerde normen van de reeks EN 12899 (Systeem 1),
  • Het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies volgens mandaat M/120, geharmoniseerde normen van de reeks EN 1090 (Systeem 2+).

De bijlage ZA van deze normen bevat de lijst van essentiële kenmerken en de van toepassing gestelde systemen van beoordeling en verificatie van prestatiebestendigheid. In functie van het geldende systeem moet beroep gedaan worden op een aangemelde instantie die taken uitvoert die kunnen leiden tot het afleveren van een certificaat, op basis waarvan de fabrikant dan kan overgaan tot het opstellen van een prestatieverklaring en het aanbrengen van de CE-markering op zijn producten.

De concrete toepassing van de regels is beschreven in een CE-reglement Bijzonder Reglement – Règlement Particulier (BRP) en verder uitgewerkt voor elk product of dienst in het ToepassingsReglement – Règlement d'Application (TRA).

PROCERTUS-merk

Het PROCERTUS-merk werd in het leven geroepen vanuit een effectieve vraag van de ondernemingen, die actief zijn in de wereld van de staal- en aluminiumproductie, om hun competentie ook te laten bevestigen voor die domeinen waar geen kader voor bestaat in de bestaande normen. Deze domeinen betreffen voornamelijk de distributie van de producten en hiermee gepaard gaande het respect van de regels in verband met de traceerbaarheid en de stockage.

Deze processen worden op onafhankelijke wijze nagegaan door PROCERTUS waarna een certificaat kan worden opgesteld ter bevestiging dat de regels en de referentiedocumenten worden nageleefd.

Het PROCERTUS- merk is daarnaast ook een middel om relevante informatie over de werking van de onderneming te laten bevestigen na een verificatie door een derde partij, bv. informatie met betrekking tot de gegevens van de lascoördinatoren of de gebruikte lasprocessen.

PROCERTUS EXTRANET STEEL
ADRES
JULES BORDETLAAN, 11
B 1140 EVERE
BELGIUM
® 2025 Alle rechten voorbehouden.